DE VLAAMSE OVERHEID GEEFT JE VLEUGELS
Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (Departement MOW) ondersteunt de Vlaamse overheid in haar beleidsvorming rond mobiliteit en openbare werken. Het Departement MOW zet zijn kennis en expertise onder meer in voor vraagstukken rond transport, haven en luchthaveninfrastructuur, mobiliteit en verkeersveiligheid.
HET DEPARTEMENT MOW STAAT VOOR EXPERTISE IN BEWEGING, LANGS DE WEG, OVER HET WATER EN DOOR DE LUCHT!
De taken van het Departement MOW zijn divers: sluizen bouwen, het verkeer beheren, advies geven over mobiliteitszaken ... Wie kent het Vlaams Verkeerscentrum niet, dat het verkeer in Vlaanderen elke dag in goede banen leidt? Het departement kan rekenen op specialisten in geotechniek, experts in waterbouwkunde, staal- en betonbouw en nog veel meer.
Daarnaast tekent het Departement MOW in opdracht van de minister mee het toekomstige beleid uit. Medewerkers formuleren inhoudelijke voorstellen en alternatieven, sturen wetenschappelijk onderzoek aan en doen intern en extern aan netwerking. Op die manier geeft het departement vorm aan een duurzaam en onderbouwd mobiliteits- en infrastructuurbeleid.
DEPARTEMENT MOW EN LUCHTVAART
Het Departement MOW is op verschillende manieren betrokken bij de luchtvaart in Vlaanderen. Op beleidsmatig vlak geeft het departement mee vorm aan een duurzaam luchthavenbeleid. Het geeft advies in luchtvaartdossiers en geeft mee richting aan de toekomstige ontwikkeling van de Vlaamse regionale luchthavens.
Het Departement MOW voert ook onderzoek uit naar de noden van de luchtvaartsector. Zo doet het departement momenteel een studie naar de noodzakelijke ruimte voor trainingsvluchten in Vlaanderen. Trainingsvluchten zijn essentieel om in Vlaanderen piloten te kunnen blijven opleiden.
NIEUWE LOM- LEM-STRUCTUUR
Sinds eind 1989 was het Vlaams Gewest bevoegd voor de infrastructuur en de exploitatie van de regionale luchthavens. Die regeling bleef bestaan tot 27 oktober 2014: toen resulteerde de beheershervorming van de luchthavens van Antwerpen en Oostende-Brugge in de nieuwe LOM-LEM-structuur.
De private Luchthavenexploitatiemaatschappijen (LEM) Antwerpen en Oostende-Brugge staan sindsdien in voor het commerciële beheer van beide luchthavens. De Vlaamse overheid blijft verantwoordelijk voor het beheer van de luchthaveninfrastructuur via de publieke Luchthavenontwikkelingsmaatschappijen (LOM) Antwerpen en Oostende-Brugge. Zo kunnen de luchthavens flexibel inspelen op opportuniteiten in de luchtvaart.
De LOM garandeert dat de nodige investeringen worden uitgevoerd zodat de actuele basisinfrastructuur in stand gehouden wordt. In 2015 en 2016 werden op beide luchthavens samen voor 4,5 miljoen euro investeringen uitgevoerd.
Het succes van de nieuwe LOM-LEM-structuur wordt bevestigd in de praktijk. De regionale luchthavens kunnen sindsdien mooie resultaten voorleggen:
Op de Luchthaven Antwerpen steeg het aantal passagiers van 121.357 in 2014 (vlak voor de beheershervorming) naar 221.155 passagiers in 2015.
Op de Luchthaven Oostende-Brugge steeg het aantal passagiers van 253.044 in 2014 (vlak voor de beheershervorming) naar 276.027 in 2015. De hoeveelheid verhandelde vracht daalde wel van 24,8 ton in 2014 naar 16,8 ton in 2015.
2016 was in vele opzichten voor onze regionale luchthavens een uitzonderlijk jaar waarin zij, in moeilijke omstandigheden, heel wat extra passagiers vervoerden.