WELKOM IN DE LUCHTVAARTWERELD
Op zaterdag 22 april 2017 zetten de luchthavens Brussels Airport, Antwerpen, Kortrijk-Wevelgem en Oostende-Brugge hun deuren weer open. Samen met de luchthavens, de Vlaamse lucht- en ruimtevaartindustrie, de Belgische Luchtmacht en de Vereniging Vlaamse MotorVliegclubs organiseert de Vlaamse overheid de tweede editie van de Luchtvaartdag. Jong en oud krijgt een unieke blik achter de schermen van de luchtvaart. Kom zeker een kijkje nemen!
Denk je spontaan aan zonvakanties als het over luchtvaart gaat? Dan is het tijd om je blik te verruimen, want de luchtvaart is veel meer dan vertrekken naar je droombestemming. Luchtverkeer is essentieel voor dringende medische interventies (zoals orgaantransporten) en humanitaire hulpverlening. Dankzij onze luchthavens staan we in verbinding met de rest van de wereld. Zo kan Vlaanderen zijn logistieke ambities binnen Europa vervullen.
De medewerkers van de luchtvaart vormen een diverse groep, waarin piloten en stewardessen slechts het topje van de ijsberg zijn. Vliegen begint bij het ontwerp en de bouw van een vliegtuig. Heel wat Vlaamse bedrijven leveren innovatieve, hoogtechnologische onderdelen aan grote vliegtuigconstructeurs. Op elke luchthaven is heel wat spitstechnologie aanwezig. De luchtvaart is voortdurend in beweging en omvat heel wat activiteiten, jobs en een continu proces van technologische vernieuwing. Het motto van de Luchtvaartdag is dan ook 'Ontdek de luchtvaart in volle actie'!
MOTOR VOOR DE ECONOMIE
De luchtvaart creëert tewerkstelling en toegevoegde waarde en vervult zo een belangrijke motorfunctie voor de Vlaamse economie. De vier luchthavens die Vlaanderen rijk is, staan samen garant voor 41.000 voltijdse banen, zowel directe als indirecte tewerkstelling en een toegevoegde waarde van 3,2 miljard euro per jaar. Ze zijn complementair en bedienen elk een deel van de markt. De bekendste en grootste luchthaven is Brussels Airport, die zich richt op passagiers- en vrachtvervoer in alle segmenten van de markt. De regionale luchthavens Antwerpen en Kortrijk-Wevelgem focussen vooral op zaken- en passagiersvluchten, terwijl de luchthaven van Oostende-Brugge naast passagiers- en chartervluchten ook de kaart van vrachtvervoer trekt. De drie regionale luchthavens bieden ook mogelijkheden voor trainingsvluchten en vervullen zo een belangrijke rol binnen de pilotenopleidingen.
BELANGRIJKE ACTOREN
De luchtvaartsector omvat niet enkel luchthavens. Maak ook kennis met de andere actoren!
De Vlaamse Lucht- en Ruimtevaartvereniging of Flemish Aerospace Group (FLAG) is de clusterorganisatie van bedrijven die actief zijn in de lucht- en ruimtevaart. Ze telt momenteel een zestigtal bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen. FLAG wil de opportuniteiten die de groei en de technologische ontwikkeling van de globale luchtvaartsector bieden, maximaal inzetten in Vlaanderen. Dankzij een doorgedreven investering in onderzoek en ontwikkeling behoren de Vlaamse bedrijven met hun nichetechnologieën tot de wereldtop en leveren ze aan alle grote vliegtuigconstructeurs. Tegen 2030 wil FLAG de omzet van de Vlaamse activiteiten in de luchtvaartindustrie verdubbelen. In 2030 zou de tewerkstelling met 50 procent gestegen moeten zijn. Nieuwe technologieën zullen ook een spillover-effect hebben op de bredere technologische industrie in Vlaanderen.
In 2016 vierde de Belgische Luchtmacht zijn 70ste verjaardag. We blikken terug op een rijk gevulde geschiedenis met een grote verscheidenheid aan vliegtuigen en helikopters. Sinds 1946 neemt onze Luchtmacht deel aan operaties voor vrede en veiligheid over de hele wereld. In de loop der jaren is de Belgische Luchtcomponent uitgegroeid tot een professionele, internationaal gewaardeerde en snel inzetbare 'air power'-capaciteit met vakbekwame piloten en personeel.
De Vereniging Vlaamse MotorVliegclubs (VVMV) overkoepelt de achttien Vlaamse motorvliegclubs die op alle Vlaamse vliegvelden en luchthavens (behalve Brussels Airport) aanwezig zijn. De VVMV verdedigt de belangen van de kleine luchtvaart (General Aviation) als innovatieve kweekvijver van luchtvaartberoepen. Ze is het aanspreekpunt voor alle overheden op alle niveaus (Europa, België, Vlaams Gewest, provincies en gemeenten).